Nogle kvinder kan opleve de mærkeligste symptomer 5 – 10 år før menstruationen ophører og overgangsalderen derefter indtræder. Allerede ved 35 års alderen begynder progesteron at dale, det bliver sværere at blive gravid og ægløsningen kan blive uregelmæssig. Men østrogen er stadig højt. Der bliver en markant forskel i, hvordan de to hormoner opfører sig i forhold til deres regelmæssige dans i en normal cyklus, hvor man har ret høje progesteronniveauer i de sidste to uger af menstruationscyklus.

I peri-menopausen (årene op til overgangsalderen) oplever de fleste høje østrogenniveauer og lave progesteronniveauer. Man befinder sig i en situation med østrogendominans. Det er noget, som der skrives meget om i de engelsktalende lande.

Østrogendominans kan give mange ubehagelige symptomer. Stress, angst, depression, hjertebanken, træthed, hovedpine, svimmelhed, følelse af udbrændthed  – listen er lang.  Mange kvinder i 40erne oplever perioder, hvor de pludselig ikke føler, at de kan klare den sædvanlige dagligdag på samme måde som før.

Går man til lægen i denne periode for at spørge, om det er overgangsalderen, får man at vide, at FSH er normal, så det er ikke hormonerne. FSH stiger først, når østrogenet falder – ikke, når østrogenet er højt. Således overses hormonelle ubalancer ofte i denne fase.

Den canadiske endokrinolog og forsker, Jerilynn Prior, havde selv en voldsom peri-menopause og satte sig for at granske det lidt nøjere. Hun fandt ud at, at i årene op til menstruationens ophør, har en del kvinder tårnhøje østrogenniveauer i perioder, hvorefter det falder op til menstruationens ophør. I det hele taget kører østrogenet op og ned i peri-menopausen og det er der mange kvinder, der reagerer på med forskelligartede symptomer. Efter overgangsalderen er østrogen kun dalet med ca. 50%, men progesteron er helt nede på 1/120 af før. 

Det vender op og ned på det sædvanlige syn på overgangsalderen, som udelukkende fokuserer på østrogenmangel.

Jerilynn Prior har skrevet bogen ‘Estrogen’s Storm Season’ og er medforfatter på bl.a. ‘The Estrogen Errors’.