Børnenes forventninger og glæde stiger til helt eksalterede højder i denne skønne juletid. For os startede julen til pakkeleg hos farmor og farfar sidste weekend, en årlig tradition drengene glæder sig meget til. Oscar glædede sig så meget, at det steg til helt overgearede højder. Mens terningbægeret gik rundt om bordet steg spændingen. Han var højt talende og højt grinende og på et tidspunkt faldt han også ned af stolen.

Bare et år tilbage havde jeg så svært ved at rumme hans umiddelbare og overdrevne positive følelser. For mig virkede det så respektløst at han ikke hørte efter, hvad vi sagde til ham.

Når det blev slemt, ville jeg ønske jeg havde en fjernbetjening, hvor jeg kunne skifte over på den ønskede kanal, i stedet tog jeg ham ind ved siden af, hvor de andre ikke kunne se os, og bad ham slappe af. Hvis du har forsøgt at tale med et barn, der har fået for meget slik eller er overgearet, så ved du, at det er så godt som umuligt at få kontakt. Det er så provokerende for det virker så respektløst.

Det der er så magisk ved børn er, at de lever deres følelser fuldt ud, noget de fleste voksne kun gør, når de er fulde. Når børn er kede af det, græder de, er de glade, så har de en fest, griner, hopper og danser.

Deres energi er så høj, at det er umuligt at trække dem ned i vores noget lavere energiniveau, der indbefatter, at sidde pænt ved bordet, være stille til terningbægeret kommer rundt til én igen. “Ses men ikke høres” eller tæt på i hvert fald. At vise følelser trigger mange. Det er ubehageligt, men hvorfor?

Jeg blev klar over, at jeg blev trigget, fordi jeg var flov over at mit barn blamerede sine følelser så voldsomt og så oven i købet hos mine svigerforældre. Jeg svedte ved tanken om, at de måtte synes jeg var en dårlig mor, der ikke havde styr på sit barn. Jeg tog en dyb vejrtrækning og sagde til ham “Ok skat, du har det vist rigtig sjovt lige nu” “Jaaaa mor” lød det, og så vendte vi tilbage til bordet igen.

Har du prøvet at blive trigget over dit barns dårlige opførsel, og følt at han opførte sig meget respektløst og larmende? Måske har du bedt ham om at køle af og først komme tilbage, når han var faldet ned. Det vi får ud af den metode er, at vi viser dem, at der kun er én måde, hvor følelser må vises på, alle andre skal de slukke ned for.

Når vi lukker ned for vores umiddelbare følelser, slukker vi også ned for vores gps. Det bliver sværere og sværere at mærke, hvad der er rigtigt og forkert. Vi ser rundt på de andre familiemedlemmer, de kigger på scenariet og spejler vores indre følelser af flovhed og frustration. Det oversætter vi til, at de kigger misbilligende på os, så skælder vi ud på vores børn, der er helt eksalteret over bunken af gaver, slik og sodavand.

I år blev jeg ikke trigget, og ingen så på ham eller mig med sure miner. Spejlet var vendt. Det tog ikke mange minutter, så fandt han et mere rolige luftlag. En rigtig hyggelig aften, hvor jeg kunne slappe af.

Må du og dine få en skøn 1. søndag i advent